Livspusslet tillät mig inte att åka till Säveån idag. Jag var borta i tre dagar förra veckan och fiskade dygnet runt, drack whisky, öl och spottade snus och hade det allmänt ypperligt. Mitt samvete sa nej till att vara borta en hel dag till, och ån kräver en hel dag, ån är inget man bara åker ut till några timmar.

Pussel och samvete tillät mig dock fyra timmars effektivt fiske i regnbågssjöarna! För att få lite ”å-känsla” valde jag att idag packa med mig mitt #4 spö jag brukar använda i Säveån och dylika strömmande vatten, vad gör man inte? Det var lite för bra väder, jag längtar till höstfisket när fisken är piggare och kaffet värmer kropp och händer. Men, det är bra att ha ett hemmavatten, något du alltid kan lita på och åka till, för oavsett högsommarvärme är du lika fiskesugen.

Det vakade sporadiskt på ytan när jag stod och knöt på en liten kläckande fjärdermygga som jag band medans yngste grabben sov i förmiddags. Är det det som de går och plockar? Ja, de sporadiska vaken ser ut som det, något smått kläckande i ytfilmen ser tydligen väldigt läckert ut – jag hoppas mina imitationer även kan smaka. Men icke! Jag byter till först en svart och sedan en röd myra, men det hjälper inte. En geting då kanske? Nope! Jag måste sätta mig ner och tänka igenom detta. Är fisken sommartjurig? Varför går de då och vakar, det vore bättre om de bara stod på botten och inte visade sig. För vakande fisk är så lockande, så fascinerande, man blir så intresserad av att knäcka koden. Jag knäcker inte den ”torra koden” idag. Den fisk jag tar tar jag på en annan fluga jag band i förmiddags, en flicksländenymf förstås. Vad annars? Jag har hittat ett material frånHareline som heter Wooly Bugger Marabou och som jag tycker är perfekt att använda till flicksländenymfer. Fjädrarna är kortare och stammen mjukare, bara att binda in en hel fjäder, använda toppen som stjärt och dubba resten av kroppen med resten av fjädern. Väldigt enkelt! Fisken som hade flicksländenymfer på menyn idag var en bångstyrig rackare, inte speciellt stor, men verkligen pigg och arg för årstiden. Näckrosor är vackert, men lite jobbiga för oss flugfiskare … ni vet vad jag menar. Men jag lyckas till slut landa fisken efter lite trixande och frustration.

Jag fick idag även möjlighet att premiärtesta impregneringen som alla talar om – Tiemco Dry Dip Super. Och jag tror inte jag någonsin kommer använda något annat! Bara för att jävlas med medlet doppade jag ett guldskallat haröra i burken, blåste bort överskottet och kastade ut. Flugan som annars ploppar i och sjunker som en sten sjönk inte utan kom upp igen. Guldskallen flöt som en kork! Vad är det i medlet? Helt otroligt! Om du inte testat det så måste du göra det. Otroligt!

Som sagt, nu längtar jag efter hösten. Jag vill fiska med fleecetröja under jackan, värma fingrarna runt kaffekoppen och drilla höstpigga fiskar.