Strandgölen is the shit!

Per och jag har haft kontakt på telefon några gånger sen vi kom hem från Colombia, han lät lika fiskesugen som jag och vi spekulerade om vi kanske skulle få till någon fiskestrapats under semestern. Efter några turer kom fram till att vi nog väntar till lite längre fram på hösten då det förhoppningsvis inte är 30 grader i luften och runt 20 grader i vattnet. Men så en dag ringde han:

-Har du läst på Klingbergs blogg? Han har haft grymt fiske i Hökensås. Vad tror du?

-Nej, jag har inte läst. Men jag tycker vi kör!

Sagt och gjort och lite övertalning hemma – planerat fiske måndag, tisdag och onsdag i Hökensås. Underbart! Innerst inne trodde jag väl inte att på något kanonfiske så här mitt i varma sommaren, men man vet aldrig …

Regnbåge, dock ej fisken

Som vanligt möttes vi upp på vägkrogen Väst-Göte som har en trevligare utsikt (över Vättern) än meny. Men det är tradition att vi äter där före och efter Hökensåsresa, så även denna gång. Jag nämnde om vi inte skulle slå på stort och se efter om det inte fanns någon plats över i Strandgölen någon av dagarna, vi har inte fiskat i denna specialsjö innan och har hört mycket gott om den. Vi äter upp och går åter mot bilarna …

När vi äntrar fiskeshopen för att köpa fiskekort kommer det in en man med något desperat i blicken. Han verkar hemtam i butiken och kallar personalen vid förnamn – en stammis. Han frågar personalen disken om han har ”någon sån’ här kvar?”, han pekar på en lite ljus fluga i handflatan. Han nämner att han har haft en grymt fiske på ”den” i Strandgölen tidigt i morse, vi kommer på det där med Strandgölen igen och frågar om det finns några platser kvar. Vi blir först att boka in fiske i sjön under morgondagen, tänk om vi får sjön för oss själva? Vi köper några exemplar av flugan mannen hade i handflatan, det känns bra …

Strandgölen levererade

När vi går mot receptionen för att hämta nycklarna till stugan dividerar vi lite hur vi skall lägga upp dagarna för att få ut mest effektiv fisketid. Klockan är nu 15:00 och vi bestämmer oss för att fiska fram till midnatt idag, återgå till stugan och sova några timmar, sen börja fiska 04:00 på tisdagen, Strandgölen från 06:00 fram till midnatt, sova i bilen och sen upp vid 04:00 och fiska de sista två timmarna fram till 06:00, sen åter till stugan och sova till 11:00 så vi i alla fall är lite ”utvilade” för bilfärden hem.

"Gynnaren"

Vi kastar in grejerna i stugan och tar på oss vadare och övrig utrustning och vi behöver inte diskutera vilken sjö vi skall börja i, vi börjar alltid i Enesjön. Det är lika traditionsenligt som lunch vid Väst-Göte vid de här resorna. När vi kommer fram till sjön andas vi ut, fan vad det här ska bli härligt! Vi tar oss en varsin öl medans vi monterar ihop spö, rulle och lina och det börjar genast vaka ganska i sjön nära land. Skönt, då är det några fiskar som orkar och vågar sig in mot land och alla ligger då inte och trycker ute i mitten av sjön. Vi fiskar av en vik i någon timme utan minsta tillstymmelse till aktivitet, vi bestämmer oss får att gå längre bort från parkeringen och se om det är bättre där. När vi kommer fram upptäcker vi att vi inte är ensamma vid sjön och de ställen vi brukar fiska vid är upptagna, vi tar en öl i solskenet istället. Efter vätskepausen bestämmer vi oss för att gå upp mot Vita Tjärn, där var det ju action när vi var här sist. Per tappar/slarvar bort en fin fisk som stiger mot hans Superpuppa genom att inte ha koll på löslinan som fastnat i en rot. Jag nämner att ”korv är också gott”, det blir ingen fisk till kvällsmat utan vi får grilla korv istället, vi bestämmer oss för att sticka till Prinsasjöarna och göra just detta och att vi avslutar dagens fiske där.

Kvällens fiske i Prinsasjöarna är mycket trevligt, vi har båda flertalet hugg och känningar men vi landar ingen fisk. Vi är ganska frustrerade och har ”flugångest” båda två, titt som tätt tänder vi pannlamporna i mörkret och tittar djupt i flugaskarna. Givetvis testar vi den blå-grå ”köpeflugan” men den gör oss inte lyckligare, vi diskuterar vad den skall imitera och kommer fram till att det nog är någonslags flymf, men att fisken även kan ta den för en Corixa. Men vi är absolut inte säkra, om du vet (se bild ovan) vad den skall imitera, vad den heter eller dylikt uppskattar jag/vi om du skriver en kommentar eller sänder mig ett e-mail.

Stor fisk eller liten håv?

Vi återgår till stugan för några timmars sömn, det är inte direkt svårt att somna och det känns som jag precis gick och lade mig när Pers iPhone börjar spela panflöjtsmusik vid 03:30. Vi sänker en varsin stor burk energiläsk och ger oss iväg. Dagen skall bli mycket spännande, vi har hyrt Strandgölen från 06:00 på tisdagen till 06:00 på onsdagen men skall börja dagen där vi slutade igår, vid Prinsasjöarna. När vi kommer till sjön är det fortfarande mörkt så pannlampan får leda vägen genom skogen. Det tidigaste morgonfisket blir inte alls som jag tänkt mig, ganska omgående får jag ett omfattande tafstrassel som tar tid att reda ut i mörkret och med en kropp som helst av allt skulle vilja sova. Men jag har en fisk på en kort stund och har ett par hugg på en svart oförtyngd Haröra, alltid nåt.

Klockan närmar sig 06:00 och vi ger upp Prinsasjöarna för den här gången, jag är dock väldigt revanschsugen på den här favoritsjön, vi ses längre fram i höst förhoppningsvis, då …

Vi är som två barn på julafton när vi kör den korta biten i skogen mellan Prinsasjöarna och Strandgölen. När vi kommer fram blir vi nöjda med julklappen! Vi är helt ensamma, sjön ligger stilla, det ser underbart ut på alla vis! Här ska det drillas firre, tänker vi och vadar försiktigt ut i viken närmast parkeringen. Det är en behaglig sten- och sandbotten att vada i och det är långgrunt, förutsättningarna är perfekta. De sporadiska vaken här är betydligt tyngre, det märks att det är en ”specialsjö” med extra fin fisk – nu hoppas vi också få någon  eller några sådana i håven också. Morgonen börjar perfekt, eller ja … efter bara en liten stund har jag en fisk på. Och den är rejäl, den känns till en början som ett bottennapp. Jag gör ett bra motryck och jag känner att den sitter på perfekt. Jag utbrister ”Yes!” och Per svarar ”Härligt!” och jag börjar drilla. Men efter en kort kamp går tafsen av! Frustration och svordomar ekar över sjön. Jag har, trots rekommendationer, glömt att byta till en något tjockare tafsspets, det brukar krävas det här i Strandgölen, heter det. När fisken har slitit sig gör den två väldigt retsamma hopp bara någon meter från mig, det gör inte heller situationen mycket roligare då jag upptäcker att det var en riktigt präktig fisk som hittat min fluga.

Camp Strandgölen

Dagen löper på i ett trevligt tempo. Vi byter ställe i sjön några gånger och tar tid på oss att sitta ner och prata, ta en ordentlig lunch och ha det allmänt härligt som vi alltid har det i Hökensås. Jag har ytterligare några hugg så även Per som också hinner med att tappa en fisk innan lunch, även den slet av tafsen (!). Vid 10:00 bestämmer vi oss för att återgå till stugan för att sova två timmar så att vi orkar med att fiska hela kvällen, natten och morgonen. Jag måste dock stanna till vid fiskeshopen och köpa nytt tafsmaterial, vi parkerar bilarna och går in i butiken. När vi kommer ut från butiken hör jag ett riktigt knak och skrammel vid våra bilar. Det är en person som inte tittar bakåt när han backar utan backar rakt på Pers bil! Hela sidan från front till passagerardörr trycks in och backspegeln går av! Vilket motflyt! Efter lite skadeanmälningar och samtal till försäkringsbolag och allmänt ojande och svärande ställer vi oss frågan om vi kommer kunna somna efter det här debacklet? Ja, det blir nog inga problem, kommer vi överens om så vi ställer klockan på 12:00 så det dröjer inte länge innan panflöjten spelar i stugan igen.

Cheers!

På eftermiddagen blir det jackpot för Per! Jag hör hans typiska ”Ja!” och vet att han har fisk på. Vi märker direkt att det är en riktigt fin fisk då han är tvungen att fiska på backingen två gånger under drillningen och hans spö ser ut som ett C. Till slut landar vi den tillsammans, jag håvar och han drillar. Den är riktigt fin! Cirka 60 cm och får inte plats i håven, har fantastiskt vackra fenor och är riktigt fet och fin. Den behåller vi till middag! Jag glädjs givetvis med Per, den var han verkligen värd efter ”olyckan” med bilen och de fiskar han likt mig tappat på grund av slarv. Vi går bort mot grillplatsen för att rensa fisken och sätta igång grillen. Vi undersöker maginnehållet på Pers praktfisk, den har till största delen ätit Corixor, några myror, en fullvuxen trollslända och en geting. Spännande! Jag bestämmer mig för att ta lärdom av detta under kvällen och natten och knyter omgående på en Corixa. Fisken smakar verkligen ljuvligt, tillagad i folie över öppen eld med smör, lök och kryddor. Det börjar mörkna nu och vi bestämmer oss för att sitta kvar vid elden och snick-snacka. Vi är väldigt trötta så öl och whisky tar ovanligt ”bra” och vi blir båda lite runda om fötterna. Vid 23:00 bestämmer vi oss för att lägga oss i bilen och invänta morgonen. Så vi lägger oss i varsin bil i vadarna och somnar på sekunden. Jag vaknar huttrande, frusen och tung i huvudet. Men jag har revansch att utkräva på sjön, men jag får ingen den här gången. Jag går tom från Strandgölen! Lite frustrerad men revansch har en söt eftersmak och jag ser fram emot att svinga spöet här snart igen.

Även om fisket inte blev så bra som man önskat så var det, som vanligt, underbara dagar i Hökensås. Vi har en ny favoritsjö i Strandgölen, men vet att vi antagligen inte kommer att vara ensamma vid sjön nästa gång vi är här, det är tydligen lite unikt. Tack Per för trevliga dagar, bra jobbat med fisken du landade och jag hoppas att allt ordnar sig med försäkringsbolag och annat.