Jag har nu haft möjlighet till två fisketillfällen efter hemkomsten från Colombia, och de båda tillfällena var verkligen varandras motsatser när det kommer till de yttre förutsättningarna.

Det var ljuvligt att komma hem till ett somrigt Sverige, det finns få saker som är vackrare. Jag hade inga större förväntningar på ett bra fiske när jag satte mig i bilen, ratten brände mot händerna och kylfunktionen i bilen var satt till max. Men fiskesuget var ofantligt och bara känslan av att vicka lite med spöet, stå vid vattnet och hoppas att jag gör rätt räcker. På tal om spö så hade jag min nya kompis med mig för första gången, kompisen heterGuideline Fario 905-4 och jag har stora förhoppningar. Jag har alltid använt ett spö i klass 6 för sjöfiske, och mitt senaste sådant, ett LOOP AEG är jag mycket nöjd med, men det känns för tungt, för styvt och att det egentligen är en klass 7. Jag kommer använda det till havsöringsfisket utmed kusten och har alltså gjort en nyinvestering och gått ner en klass.

Kontraster

När jag svänger av mot klubbsjöarna i Lerum tänker jag att jag gärna fortsatt ytterligare någon mil mot Floda och Säveån. Men ån är stängd, det är över 20 grader i vattnet och då skall man/får man inte fiska med tanke på fisken. Det är bra! När jag tacklar upp mitt nya spö på parkeringsplatsen funderar jag på om det finns någon fisk, jag kommer på mig själv med att det är en riktigt dum tanke då jag vet att det alltid finns fisk. Men frågan är hur skicket på dem är med tanke på att det är väldigt varmt i både luft och i vattnet, jag skrockar för mig själv om att det antagligen står i samlad trupp på botten i mitten av sjön och inväntar hösten. Men när jag kommer fram till sjön för dagen är ett trippel-hopp-vak det första jag ser! Jag möter en klubbkompis som är på väg hem. Han säger att det är stendött i sjön, men önskar mig en trevlig eftermiddag hur som helst. Jag får blodad tand, något måste jag väl få känna på i alla fall.

Jag ser att näckrosorna nu är i full blom, det har hänt mycket i naturen sen jag sist var vid sjöarna. Jag knyter på en flicksländenymf och kastar ut. Det blåser något mot mig, men mitt nya spö gör jobbet galant. Jag känner igen mig från mitt Guideline LPXe i klass 4 och älskar det. Linan som medföljde spököpet, Guideline 4Cast, är jag så här långt inte 100% nöjd med. Jag har ju fiskat med RIO Gold de senaste säsongerna och tycker att det är linornas lina, jag bestämmer mig ganska kvickt att om jag inte kommer överens med 4Cast byter jag ut det mot en RIO lina igen. Om jag nu ändå finge drilla lite firre på det nya spöet också …

Jag tar en paus i värmen och tar en kopp kaffe i skuggan under några träd, det är nu solsken över nästan hela sjön och de sporadiska vak jag såg när jag kom har nu försvunnit. Jag antar att fiskarna står parkerade i mitten av sjön där det är som svalast eller söker skugga under de vackra näckrosbälten runt om sjön. Just näckrosorna är det jag hoppas på med min flicksländenymf så jag bestämmer mig för att fortsätta nöta med den imitationen. Kaffet och tillhörande sötsak höjer mitt självförtroende på fiskkänning i hettan och det dröjer inte länge, snart står jag och drillar i solskenet. Det är en underbar känsla att få fisk med det här betydligt mjukare spöet, mitt Loop AEG känns som ett kvastskaft i jämförelse. Jag känner fiskens rörelser ända ut i tafspetsen, jag vet att jag har ett hånflin i nyllet. Det är ingen, som min vän Per skulle uttryckt det, anmärkningsvärd fisk som hittade och gillade min flickslända, men den ger mig en skaplig match. Jag behåller den och ser redan fram emot middagen. Det blir inget mer idag, jag borde kanske ha fortsatt min taktik men jag övertygade mig själv om att om jag skulle få någon mer fisk idag skulle det vara på torrt och detta trots att det inte vakade nämnvärt. Jag kastade några myror och getingar mot några sporadiska vak men det blev inget mer.

_____________

Nästa gång jag är vid sjön är någon vecka senare och förutsättningarna är helt annorlunda. Istället för 30 graders hetta och klarblå himmel är det istället 15 grader och regn. Fiskemässigt föredrar jag det sistnämnda. Även fisken verkar föredra väderförändringen då jag ser betydligt mer aktivitet på ytan den här dagen. Så fort jag kommer fram till sjön börjar jag lägga upp dagens taktik – idag blir det bara torrt! Jag knyter på en Superpuppa i storlek 16 och kastar ut mot den plats jag såg vak när jag stod och riggade spöet. Men inget händer … Det vakar några meter på båda sidorna om min fluga – fel flugval med andra ord. Jag knyter istället på en kläckande fjädermygga, en fisk stiger mot flugan men ett för kvickt mothugg gör att jag tappar fisken. Lunch.

Jag får nya krafter och förflyttar mig mot andra sidan sjön, kanske fisken biter bättre där? Fisken går i sina banor och ”sörplar” – jag ser ingen direkt insektsaktivitet på ytan. Det måste vara ytgående nymfer och kläckande insekter den siktat in sig på, jag gerSuperpuppan en chans till. Det visar sig vara ett ypperligt val då den första fisken sitter på efter en kort stund. Härligt! Jag lyckas landa fisken ganska snabbt och den är pigg och i god kondition när den ligger i håven så jag sätter den åter i sjön. Skönt att det äntligen lossnade och att fisken inte gjorde det. Scenariot upprepar sig efter en halvtimme med skillnad att jag sätter den här i en plastpåse istället.

Jag känner mig ganska nöjd med dagen och lyfter på hatten till sjön och tackar för idag. När jag går på stigen mot parkeringsplatsen passerar jag klubbens största sjö, jag stannar till vid mitt favoritställe och spanar. Regnet tar verkligen i nu och precis när jag skall vända för att ta de sista hundra metrarna till bilen plaskar det till precis vid strandkanten. Vad var det? Jag spekulerar i att det är en geting som blivit nedtvingad på vattnet av regnet och blev upptäckt av en hungrig fisk. Jag måste prova … Jag knyter på en geting som mestadels är bunden i CDC för att få extra flytkraft i regnet. Men jag lyckas inte, antingen spekulerade jag fel eller så har fisken tröttnat, mättnat eller bytt ståndplats.

Trots att jag är dyngsur och ganska kall skiner solen inombords, det har varit en fantastisk dag!