Så blev det då maj månad och allt vad det innebär – jag tänker främst givetvis på att en riktigt varm vårdag inte skulle överraska oss och att kläckningarna av dagsländor nu börjar att bli synliga vid  vattnen här i södra Sverige. Trevligt.

Jag väderspanade i köksfönstret medan kaffebryggaren gjorde sitt. Blå himmel, knappt någon vind och några plusgrader. Hellre varm än kall”, tänkte jag, och tog på mig mössan innan jag klev utanför dörren där jag mötte tidningsbudet. Han tittade på håven som hängde i magneten på ryggen, undra om han visste vad jag skulle göra, för han smålog lite.

När jag kom ner till bilen konstaterade jag att det var is på framrutan. Att skrapa bort is från bilen var inte morgongymnastik jag räknat med. Göteborg var väldigt lugnt, några festprissar var på väg hem från äventyr och jag var på väg mot ett. Jag föredrar mitt äventyr. Vad skall morgonen och förmiddagen bjuda på? När jag var vid sjöarna sist såg jag några grå-vita mycket små dagsländor, kanske är de lite större idag och kanske fisken är inriktad på en sådan frukost?

Jag börjar dagen med ett ”säkert kort”, en harörenymf med guldribbad kropp, om det är en fluga som jag skulle ta med mig till en öde ström så är det den, tror jag. Den flugan känns som en kompis man alltid kan lita på och som alltid vill en väl, sådant är viktigt. Men idag hjälper den inte mig, i och för sig ger jag den bara en knapp halvtimme att leverera. Jag väljer en flicksländenymf istället och den ger mig dagens första känning, detta efter att jag instinktivt kastat mot ett vak vid strandkanten till vänster om mig. Jag lyckas inte kroka den/det som hugger, kanske nästa gång.

Jag tar en kaffepaus i solskenet, morgonen har varit otroligt vacker, klar och frisk men ganska kall och fingrarna känns ganska stumma. Jag hittar lä i solskenet, detta och kaffekoppen värmer upp mig. Jag funderar på om de har gått upp ur sängen hemma och hunnit med frukost ännu? Jag får svaret ganska omgående då det piper till i min iPhone – ett mail med inköpslista på mat når mig ute i skogen, jag skall handla på vägen hem. Konstigt att kunna sitta så här öde mitt ute i skogen och ändå ha världen i händerna.

När jag packar ner termosen i ryggsäcken och gör mig redo att börja svinga mitt flugspö igen börjar det vaka ganska kraftigt på andra sidan sjön. Solen ligger på där och har gjort så hela morgonen – jag beger mig ditåt. Jag har en sjunkande tafs på om jag skall fiska torrt måste jag byta den först. Jag bestämmer mig för att om det fortfarande vakar när jag kommer fram så byter jag, annars fortsätter jag med nuvarande rigg en stund till. De sista 30 metrarna smyger jag så lätt jag kan, jag vill inte störa i vakfesten jag såg från andra sidan sjön. Men när jag kommer fram är vattenytan blank – jag fortsätter med den sjunkande tafsen en stund till. Det visar sig vara ett schackdrag då jag har dagens första regnbågsöring i håven efter några kast. Det visar sig vara en stridbar och envis rackare som ger mig lite bekymmer då den bestämmer sig för att både simma in bland vass och under kastbryggan, men jag vann den här gången. På inköpslistan stod det att ”vi bakar pizza ikväll, glöm inte att köpa mozzarella” – jag återutsätter fisken.

Regnbåge maj 2/5 2010

Solen gassar mig verkligen i ansiktet och jag knäpper upp jackan och tar av mig mössan – vårkänslor! Flicksländenymfen som nyss satt i ett fiskgap tog stryk och stjärten av strutsherl försvann i fighten – flugbyte. Jag knyter på en annan favoritfluga för det här fisket – Bitch Creek Nymf. Varför heter den så? Jag får köra en Google när jag kommer hem. När jag avslutar tafsknuten börjar det vaka igen och den flytande tafsen gör sig påmind. Tänk om man kunde ta sig den första torrflugefiskade fisken idag, det hade varit något det … Jag kastar min gummibensförsedda fluga mot vaken, bara för att träna precisionen inför stundande fiske med flytande bete. Efter en kvarts prickskjutande bubblar det till där nymfen just landat och sjunkit ner, mothugg och jag har fisk på igen. Härligt! Den här känns betydligt större än den förra jag stred med för en stund sedan. Fisken gör några längre rusningar, men det hjälper inte för den är snart i min håv. Det är en perfekt matfisk och flugan sitter illa i dess mun som gör att jag måste operera lite med peangen. Jag behåller den är, pizza får vi äta en annan dag.

Jag firar triumfen med att ta en kopp kaffe, byta tafs och ringa hem och säga godmorgon. Min paus gör underverk för snart börjar det vaka igen. Jag väljer en torr fjädermygga med lite inslag av rött. Det känns längesedan jag fiskade med torrfluga och det märks då jag misslyckas med att rulla ut lina och tafs enligt instruktionsboken. Det går bättre och bättre efter en stunds fiskande och flugan försvinner ett par gånger men jag gör antingen för snabba mothugg eller så ratar fisken flugan och spottar ut den. Jag ser en liten liten grå-blå dagslända på vattenytan och jag imiterar den så gott jag kan ur min flugask med torrflugor. Men jag lyckas inte fånga en fisk på torrfluga idag, men jag deppar inte ihop för det. Revanschsuget är stort inför nästa tillfälle istället.