Bitch Creek Nymph

Nyss var jag på kontoret. Men när jag öppnar bildörren vid parkeringen och hör fågelsång tar jag ett djupt andetag, då känns innerstadens puls, prestige och måsten långt borta. Nyttig omställning, speciellt mitt i veckan. Några timmars spontanfiske stod på menyn och jag har längtat hela dagen.

Det är kallt idag, det haglade på vägen ut och på sina håll har haglet färgat marken vit. En påminnelse att våren är tidig och vintern ännu inte riktigt flytt landet. På väg bort mot sjön möter jag två herrar som kommer där ifrån. Vi har ett kort samtal om deras trofé som ligger död i en plastpåse som en utav dem bär. ” – Den bet på en Montana med grönt inslag”. Jag sonderar mina flugaskar i huvudet, japp ett par sådana har jag med mig. Bra!

Jag börjar dagens ”nötande” med en flicksländenymf jag band tidigare i veckan. Jag märker att det är kallt, det droppar om näsan och biter om händerna. Det vakar då och då mitt ute i sjön, dit når jag inte. Jag har en sjunkande tafs på och jag funderar på om jag skall byta till en flytande. Jag kommer fram till att om det börjar vaka mer och inom kastavstånd så skall jag göra så och knyta på en torr fjädermyggimitation. Men inte nu … tålamod.

Efter en stund börjar det regna lite smått, jag känner att jag måste röra på mig lite. Jag går mot sjöns andra kortsida och funderar på nytt flugval. Bevisligen har firrarna idag tyckt att en Montananymf ser lockande ut, jag provar det. Men det hjälper mig varken att byta fluga eller ställe. Skall dagen bjuda på årets första boom-tur? Jag börjar tvivla på mig själv och dagen. En kopp kaffe och ett äpple gör susen både för värmen och självförtroendet. Jag ser ytterligare ett och två vak mitt ute i sjön. Tafsbyte? Nej, jag ger fiskarna en chans till under ytan. Under min kaffepaus tittar jag djupt i flugaskarna och hoppas på ett genidrag. Den där kanske?, tänker jag och styr fingrarna mot en ful skapelse med vita gummiben – en så kallad Bitch nymf. Varför heter den så konstigt?

Min förhoppning på ett genidrag besannas i andra kastet. När Bitchen sjunkit en stund och jag skall ta hem lite löslina sitter dagens första på. Där ser man … trevligt! Jag får verkligen kämpa för den här fisken, den simmar in i vassen ett par gånger och försöker slita sig från kroken genom ett vackert hopp. Det hjälper inte och efter en stund luktar det äntligen fisk om håven igen. Den här behåller jag.

Det visar sig ganska kvickt att fiskarna gillar (eller inte gillar?) bitchar för nu har jag hugg och fisk på i varenda kast. Tokigt! Jag landar ytterligare två stycken finfina regnbågsöringar i god kondition som jag återutsätter och tappar lika många.

Det ordnade sig till slut även idag. En härlig onsdagseftermiddag, fisk och en ny favoritfluga. Det var ungefär som jag önskade mig dagen när jag vaknade, ibland går drömmar i uppfyllelse.

Årets första resa till Hökensås är nu bokad till 6 – 8 juni. Vi har räknat och jämfört dagar och vintern och kommit fram till att då kommer det kläckas galet mycket stoooora dagsländor som vi proffsigt skall imitera. Den drömmen hoppas jag också går i uppfyllelse.