Borstmask

Efter att ha varit hemma hela dagen och tagit hand om hostig och förkyld son frågade jag försynt min bättre hälft när hon kom hem från jobbet. Svaret blev positivt, vilket innebar några timmars flugfiske efter det bästa silvret vi har här på västkusten – havsöring, om du inte visste. Naturen bjöd på bästa av förutsättningar för en trevlig eftermiddag och kväll – soligt, 12 plusgrader och vind. Vi havsöringssvingare skulle behöva några fler sådana dagar nu så att ”det kommer igång på riktigt”.

Efter tre dagars fiske under påskhelgen var flugfiskeabstinensen djup och påminnande när jag satt på kontoret på tisdagen. Vad göra? Ja, man kan ju alltid besöka en centralt belägen fiskeshop på lunchen och köpa lite tafs och till Brobergs Tobakshandel och införskaffa en ny pipa och lite Caledonian White inför säsongen. Så gjordes också! Är det sjukligt beteende och fel prioriterat, borde jag inte tänka på nästa viktiga samtal eller vad som händer i min yrkesbransch? Under fiskesäsongen litar jag till min yrkesmässiga instinkt.

När jag kom ut till havet kände jag verkligen att jag behövde detta och förutsättningarna gjorde att mina förhoppningar var VÄLDIGT höga. Vad ska dagen bjuda på? Kommer vikarna vid Näset och Smithska Udden äntligen leverera vad de gjorde säsongen 2009, alltså flertalet silverblanka över måttet. När jag vadade ut gjorde jag det försiktigt. Jag hade nyss läst på edgeforum.com att borstmasken har kommit igång på allvar och min utvadning skulle avgöra dagens första flugval. Vad jag såg inne i viken gjorde mig verkligen tveksam, en död borstmask modell större. Hmmm … ska jag köra på maskvariant ändå? Nej, jag blev feg och knöt på en räkimitation i vitt. Min kropp och sving har verkligen vant sig vid klass 8 nu och linan skär fint genom vinden, underbart!

Tre kast och dagens första sitter på, men det är inget jag vill skryta med, firren var runt 25 centimeter. Men det gav mig hopp om att mitt flugval passar. Jag fortsätter att kasta mig runt viken men inget skrivbart händer. Så då åker den fram då, borstmask imitationen. När jag vabbade och grabben sov band jag upp några maskar i svart med marabou och sälhår som främsta ingrediens. När jag knutit på den doppar jag den i saltvattnet och kör den fram och tillbaka med händerna, jag tycker den ser lika giftig ut live som den gjorde hemma i handfatet. Nu är det upp till havsöringen att vara slutgiltig bedömmare. Och efter tre, fyra kanske fem kast får jag gensvaret, ytterliggare än silvrig skönhet sitter på. Och mina förhoppningar höjs då den rusar direkt! När jag börjar få kontroll över situationen märker jag att det nog är ännu en ”mindre slips” som tycker att min fluga tillsammans med hemtagning verkar logisk. Denna är 30 cm och är i fin kondition, men den får givetvis gå åter. Och så här fortsätter det, jag får ytterligare 2 st likartade fiskar innan jag åker ”måste” åka hem till middagsbordet. Det blev 3 timmars effektiv fisketid idag, lite bonus då det var på en vardag, VAB kan vara bra.

Men nu har Smithska Udden/Näset fått fyra försök. Jag kommer inte återvända för havsöringsfiske mer i år. Till helgen hägrar ytterskärgården (Vrångö), jag har stora förhoppningar. Jag har under tidigare icke-fiske-visiter spanat på en del vikar och uddar som ser riktigt heta ut, på lördag skall de bekänna färg. Och jag tror att borstmasken kommer igång nu, på allvar. Det är dags för årets första över måttet!