Så idag kom den då ut i butikerna, vårnumret av amerikanska Fly-Tyer Magazine. Jag köper den alltid! Du hittar den i välsorterade tidningsbutiker så som Interpress/Pressbyrån och priset per nummer matchar kvaliteten – 105 kr. Både priset per nummer och kvaliteten på tidningen är alltså högt. Det är 6% moms på böcker och tidskrifter i Sverige, något som infördes för några år sedan nu för att främja läsandet i landet. Fly-Tyer kostar $6 om du köper den i butik i USA, runda slängar 40 SEK. Det är ett stort glapp mellan 40 och 105 kr, borde jag vara missnöjd? Nej, kanske inte. Det skall fraktas, det skall säljas och de som säljer skall ha lön. Om jag vill skulle jag kunna skapa en internationell prenumeration, men det finns inte mycket att spara där om man undersöker saken, så jag antar att priset är i sin ordning. Jag har tillgång till tidningen och tidningen är mycket bra, så nog om priset.

Varför köper jag då den här tidningen? Givetvis främst för tips om flugbindningsrecept och tips om nya tillvägagångssätt vid flugbindningen. Och detta är något som tidningen verkligen är bra på, eller rent av bäst. Jag har lärt mig oerhört mycket matnyttigt om entomologi och hur man på många olika sätt kan imitera det som fisken äter. Just alla de varianter på klassiska flugor som tidningen tar upp är nog det jag uppskattar mest. Min favorit artikel om dessa ”varianter” var nog från det förra numret (Winter 2009) där artikelförfattaren lekte med Prince Nymfen och skapade varianter av denna med inspiration från superhjälte-världen (The Flash, Green Arrow, Superman, Batman & Robin etc.). Jag gillar både den flugan och att läsa amerikanska superhjälte comics så det var mitt i prick för mig, verkligen! En artikel för några nummer sedan med olika tekniker att binda in vingar i olika material var också mycket givande.

Mina nummer av Fly-Tyer har jag nära min flugbindningshörna, alltid på en armlängds avstånd. De är underbara att plocka upp om inspirationen brister vid städet, om man kör fast i ett moment eller bara vill slötitta lite mellan flugorna. Mina nummer är ganska söndertummade, men det är ju så det skall vara.

Jag har precis varit i kiosken och köpt mig det senaste numret som kom till Sverige nu i dagarna, numret är Spring 2010, och bör finnas i butikshyllorna t o m. maj månad. Efter en snabb genombläddring är jag inte besviken, flera intressanta artiklar som kommer innebära flera timmar vid städet. Ljuvligt! Bland artiklarna i senaste numret som attraherade mig speciellt vid den första genombläddringen var bland annat några sidor om det japanska flugfisket och flugbindningen som kallas ”Tenkara” och artikeln om att binda realistiska nattsländepuppor i olika stadier.

Noteras bör också att som är brukligt i amerikanska magasin så är design och fotografi i världsklass, till och med reklamen som finansierar tidningens existens är smakfullt placerad och är inte allt för mycket i vägen. Men visst är det mycket reklam i tidningen, men som sagt, läs ovan.

Tips! Du kan ladda ner några digitala versioner av tidigare nummer av tidningen genom att klicka på följande länk och klicka dig vidare till ”Digital Editions” nere till vänster på sidan:http://www.flytyer.com