Jag följde en tråd på Sveriges bästa och största forum om flugfiske, edgeforum.com. Diskussionen handlar om flugfiskemedia i Sverige och, vad många uppfattar, dess tillkortakommanden, främst då de tidningar/magasin i ämnet. Och jag kan väl till viss del hålla med – upprepande av ämnen, alltid samma skribenter och ibland blir naturromantiken ”lite väl mycket”. Och ibland är texterna ganska ”mossiga” för att vara i professionella publikationer, t ex. är det flera av de som deltar i diskussionen som har tröttnat på berättelser som baseras på utifrån en sotig kaffepanna. Enligt mig är det Gunnar Westrin och Lars-Åke Olsson som idag klarar av dessa brasberättelser på ett intressant sätt.

Själv slukar jag allt vad flugfiske-Sverige har att erbjuda i magasinsväg – Allt om Flugfiske och Flugfiske i Norden. De är båda bra på sitt sätt, men visst, man blir sällan överraskad.

I ovan nämnda diskussionstråd tipsar flera om den amerikanska tidningen The Drake Fly Fishing Magazine – eller kort och gott, The Drake. Och jag är inte sen att hänga på … Jag Googlade och hamnade snart på deras hemsida och efter 5 minuter har jag inhandlat en prenumeration – och idag kom mitt första nummer! Att köpa en prenumeration är både enkelt och billigt. En års prenumeration på 3 nummer kostar 14 dollar och frakten till Sverige kostar 20 dollar – eller i runda slängar 245 kr/år. Lösnummerpriset i USA är 5 dollar, eller som det står på omslaget: ”FIVE BUCKS or $10 FOR BAIT FISHERMAN”. Ni förstår redan här att den humor som används och hur man använder den i tidningen är underbar och passar mig perfekt.

Och vad får du då för pengarna? Ja, jag är en vän av design, foto och tanke – eller rättare sagt kombinationen av de tre och jag får verkligen mitt lystmäte på varje sida i ”The Drake”. Fotografierna och designen av varje sida är i världsklass och inbjuder till läsning, för det är ju kombinationen av bild och text som man betalar för. Magasinet är verkligen en frisk fläkt, texterna är väldigt bra skrivna och på ett modernt amerikanskt språk som man hittar i övrig samtida modern media. Jag har ännu så länge endast hunnit med att skumma igenom tidningen och läst ledaren  som man väljer att kalla ”Put-In” (går att tolka på flera sätt, go figure …) och jag har redan hunnit med att säga ”Wow!” för mig själv ett flertal gånger och dragit på smilbanden ordentligt vid ett flertal tillfällen.

På sidan sex i tidningen har man, vad jag uppfattar, ett återkommande tema som heter ”Page Six Chix – Women on the Rise”. Jag skrattade gott åt den nästan bakvända ironin som detta inslag är – jag tolkar det som ett svar på de amerikanska och brittiska ”sidan 3 brudarna” i deras varianter av Aftonbladet och Expressen. Men här är det inga utvik, utan flugfiskande tjejer.

Medans jag går till ”The Drakes” hemsida och beställer back-issues så tycker jag du skall besöka densamma och köpa dig en prenumeration, du kommer inte ångra det.

(Som bonus finns det i tidningen flertalet annonser från amerikanska mikrobryggerier – den just nu mest spännande marknaden för oss som gillar god öl. Det gjorde i alla fall mig glad och nyfiken – skall prata med Systembolaget imorgon.)

ps! Johan Klingberg har premiärfiskat i Baltak. Läs mer på hans blogg.