Jag fortsätter att REA-fynda. Denna gång är det inte material eller utrustning utan till ämnet relaterade böcker.

Första delen (Gimåflugorna – Flugor i det nordiska ljuset) i Lars-Åke Olssons trilogi har jag sedan tidigare, och gillar den väldigt mycket. Settern gjorde ett fantastiskt arbete med att designa och formgiva den boken och jag kan efter en snabb titt i de böcker jag mottog idag med glädje konstatera att de fortsatt med det. Ytterst smakfulla bilder och illustrationer som förhöjer helhetsintrycket, och som passar till ämnet och det som Lars-Åke skriver.

Att Lars-Åke brinner för flugfisket, att han har stor kunskap och erfarenhet i ämnet undgår ingen som läser det han skriver.

”Gimåflugorna” utgår främst från Lars-Åkes hemmavatten i Gimån. Om flugor, flugbindning, historia om vattnet och naturupplevelser målar Lars-Åke upp en romantisk akvarell i boken, som är väldigt inspirerande.

Flugfiskeströmmar – med flugspö längs glittrande vatten skall, enligt bokens baksida, Lars-Åke bjuda oss på relaterade historier, anektdoter och berättelser från inte bara Idsjöströmmmen utan även från Yellowstone området vid Klippiga Bergen i USA. För alla som har sett den fantastiska BBC-dokumentären Yellowstone bör enbart detta vara ett incitament att läsa den här boken. Som vanligt i den här trilogin skall flugbindning och naturromantik ligga som en röd tråd kring ämnet.

Flugfiskets mästare – från gyllene bambu till skiraste dun skall enligt beskrivningen vara en historielektion om för flugfiskets utveckling viktiga profiler. Hur gjorde man förr och vad använde man? Svaret på de frågorna är jag säker på att jag finner i denna avslutande del i trilogin.

Jag ser med vällust fram emot att sätta mig till rätta i fåtöljen och sjunka in i Lars-Åke Olssons värld. Riktiga brasfiskeböcker.

PS! Följ gärna länkarna ovan, de är med på årets bok-rea på Adlibris och kostar under hundralappen. Passa på!