Den senaste ”snackisen” i flugfiske-Sverige är Ulf Börjesson och Johan Klingbergs filmMayfly Madness. Vad beror då detta på? Ja, att vintern varit extra lång i år bidrar givetvis till oss desperata flugfiskares våta drömmar om porlande och sländfulla vatten. Att filmen utspelar sig i de södra delarna av landet gör den också unik. Sällan har det väl en i en flugfiskefilm tagits så här stora öringar söder om Gävle? Givetvis bidrar också namnen Johan Klingberg och Ulf Börjesson till att öka intresset, två flugfiskeprofiler med hjärta och hjärna på rätt ställe för utövande och omgivning.

Filmen utspelar sig under de veckor varje år som jag helst av allt önskar jag kunde koppla bort alla måsten såsom arbete och familjeförpliktelser och helt kunna ägna mig åt att spana efter öringvak och försöka imitera det som gör att vaken uppstår. Detta sker oftast här i södra Sverige i slutet av maj, början utav juni. Jag och Per törstade ju efter danica-kläckning i Tännäs sommaren 2009, vi var där vecka 26 och kläckningarna startade på allvar vecka 27. Lagom kul, men vi hade det bra ändå.

Vi får följa Johan och Ulf (och hunden Bosse) under dessa två-tre kritiska veckor tre år i rad. Och jag måste medge att det är lite jobbigt att se filmen. Vilka öringar! Vilken natur! Och vilken gemenskap!

Filmen osar inspiration och professionalism rätt igenom, från bild- och ljudmaterial, till kommentarer och extramaterial (flugbindning). Jag gillar att man får se i stort sett hela drillningen och inte bara själva hugget och sen ett klipp till flinet när fisken är landad och visas upp. Det är vid huggögonblicket och under drillningen som människan visas, flinet efteråt är ”efterfesten”. Det är också ljuvligt att känna igen moment i filmen från Säveån och de platser jag själv harvat och kämpat med öringar i en tredjedels storlek. När Ulf och Johan går över träbron vid Säveån och vakspanar och ivrigt pekar med sina spön ryser jag.

Fisket i Baltak, som också är en del av filmen, ger mersmak till nästa gång jag är i Hökensås. Nästa gång jag är i trakten blir det fiske i strömmande vatten också.

Så, tack Ulf, Johan och teamet bakom filmen! Tack för inspirationen, tipsen och det mänskliga och professionella genomförandet! När kommer del 2?

Ska du köpa en film för att hitta inspiration för många år framöver så är det denna film. Glöm inta att hålla i hakan under filmens uppspelning, du kommer nämligen att tappa den.