Så var det dags igen för en trevlig helg med fiskefokus i Hökensås, denna gång förhoppningsvis med inte bara fokus utan också fisk. Sist vi var på plats var i maj, det var tropisk hetta och vi satt tålmodigt och inväntade kvällarnas Sjösandsländekläckning. Trots kläckning, om än inte en massiv sådan, och många fisketimmar gick vi bom både Per och jag.

Väsentligheter

Fisket kunde inledas på fredagseftermiddagen – I Prinsasjöarna och Enesjön syndes inga vak och i fiskeshoppen informerade man om en vattentemperatur på 18 grader. Det är nymfer och streamers som gäller! Black Martinez, flicksländor, Haröra – den här gången har jag bestämt mig för att inte laborera så mycket med flugorna utan satsa på säkra och välkända kreationer längst ut på tafsspetsen.

Jag kom ner några timmar före Per så jag hann checka in i stugan, köpa fiskekort och fiska av ett par timmar i Enesjön innan hans framkomst. Resultat – en abborre tog min imitation av en simmande flickslända. Kort där efter ringer Per och meddelar att han kommit fram och stod och köpte fiskekort, jag lade en beställning till honom på en långsamt sjunkande flätad tafs som Roman Moser satt sitt namn på. Jag har hört mycket gott om hans flätade tafsar och det var med dessa (flytande och långsamt sjunkande) jag kom att fiska med i helgen. Och jag kan bara stämma med i hyllningskören. Vi bestämde att synas vid Prinsasjön och att han skulle skynda sig på, för här skall drillas firre!

– Tjena, det skall blåsa i helgen.

– Vill du ha en öl?

– Vad tror du?

Per landar en firre i Prinsasjön

När spöna var monterade och Per fått visa upp sina nya fina vadare och tillhörande skor begav vi oss bort mot en inbjudande vik. Vi jämför flugval och börjar kasta. Det är i stort sett folktomt vid sjön och vinden ligger på ganska bra och vi skrockar om ”Hökensåsspöket” och att ”korv också är gott”. Efter en timmes fiskande och några flugbyten senare bestämmer vi oss för en paus, vi dukar upp rökverk och öl och sätter oss och snick-snackar lite. Vi ser några små brunaktiga dagsländor kläckas, men det är inte något som synligt verkar intressera fisken.

Vi byter vik och Per gör ett schackdrag i flugvalet när han knyter på en Double Leg – kort därefter var Hökensåsspöket som bortblåst för hans del. Grattis! Det är en fin regnbågsöring som Per landar på ett perfekt sätt – det är han som bjuder på middag ikväll. Double Leg alltså, det är det som gäller. Jag tog en fisk på den flugan förra hösten här nere, jag tittar i en av mina flugaskar och konstaterar att jag bara har en kvar. Per rensar fisken och jag byter fluga. Vi fiskar ytterligare några timmar, jag har ett hugg men inte mer. Det blir allt mörkare och blåsten ökar i styrka. Vi bestämmer oss för att åka till stugan och ladda inför morgondagen. Väl i stugan dricker vi öl och whisky och äter chips till förrätt medan fisken ligger på engångsgrillen, det blir en mycket god måltid.

När klockan ringer 04:50 på lördagsmorgonen känner vi oss inte så starka som vore önskvärt, men kommer upp efter en dryg halvtimme. Vi sänker en varsin Resorb och två Red Bull lite kvickt. Packar kylväskan full med potatis- och räksallad, korv och hamburgare, öl, Johnnys Senap och annat som man bör ha med sig på en fisketripp. 06:00 står vi utvadade i Enesjön med en varsin Double Leg på tafsspetsen. Det blåser väldigt friskt idag, man kan tro att det är april och att man står på västkusten och kastar efter havsöring. Efter någon timmes resultatlöst fiske bestämmer vi oss för att vandra till andra sidan sjön (från parkeringen sett). De gånger vid varit här tidigare har vi aldrig riktigt gett den sidan chansen, trots att vi sett att det ofta står folk där, bonus är ju att vi då kan ha vinden i ryggen och att den djupa skogen bakom ger lä. Vi hittar oss ett varsitt spot vi tror på och börjar kasta. Efter en stund börjar det vaka längre ut i sjön och även ett fint vak inom kastavstånd mellan oss. Jag knyter på en CDC-geting och lägger ut den mot vaket, Per är tålmodig och har kvar sin Double Leg på tafsen vilket var ett smart val då det är han som snart står där och drillar. Vi känner inte för fisk till frukost så den får simma åter ut i sjön och ta igen sig. Kort efter vakar det på samma ställe igen, Per ger mig den äran att kasta på det. Jag knyter på min enda Double Leg och kastar ut mot vaket ett par gånger, flugan fastnar till slut i en näckros, förtvivlat försöker jag rycka loss flugan – tafsen går av och jag står nu utan den så fångstgivande modellen. Svordom!

Äntligen fisk även för mig

Klockan börjar närma sig 09:30 och vi börjar bli frukosthungriga, men bestämmer oss för att fiska av ytterligare en vik innan vi går åter mot parkeringsplatsen. Per lånar ut en av hans egenbundna Double Leg. Rätt som det är, när jag som minst anar det rycker det till i tafsen, det är en fin regnbåge på, den gör motryck, jag har den på i 10 sekunder innan jag tappar den. Tafsen går av och fisken gör ett jättehopp upp i luften och jag tycker mig se flugan i mungipan och tafsen hängandes där efter. Fy fan, tänker jag. Nu måste vi ha frukost. Vi tänder på en engångsgrill och knäcker oss en varsin kall öl. En landad och en tappad, med tanke på hur vi brukar ha det i Hökensås så är det bra utdelning. Hökensåsspöket är borta för Per, men spöket gäckar mig fortfarande även om jag har haft fisk på innan tafsen gick av. Vi bestämmer oss för att besöka shoppen efter frukost, Per behöver handla 0,18 tafs och vi behöver båda inhandla mer Double Legs, det är helt klart att det är denna fluga som gäller. Killarna i shoppen blir inte överraskade över att vi nästan tömmer deras lager på den här flugan.

Vi beger oss åter mot Prinsasjöarna, det är lördag och det blir allt mer folk i sjöarna. Vi går bort mot Lilla Prinsasjön. Per ställer sig på samma spot där han landade den första regnbågen dagen innan, och det tar inte långtid innan han står där och drillar igen. Bra jobbat! Den här gången är det en väldigt fin fisk, det klart största hittills. Vi är båda fortfarande väldigt mätta från en stadig grillad frukost, så fisken får friheten åter. Vi fiskar en bra bit av den ”pool” som förgrenar de båda Prinsasjöarna, Per får en till och jag har ytterliggare ett par hugg, men inget mer. Precis när jag är på randen till både ångest och magsår händer det. En riktigt aggressiv regnbåge får syn på min fluga och ger mig en riktig kamp. Under hela drillningen är jag övertygad om att jag skall tappa den eller att tafsen skall gå av, det är ju ändå i Hökensås jag är. Men jag lyckas landa den efter en riktigt trevlig fight där fisken gett upp ett par gånger men återfått orken och börjat rusa igen. Per gör tummen upp och jag ser redan fisken i folie när jag tittar på den håven. Äntligen!, tänker jag och sätter mig och tänder en cigarr i duggregnet.

Ett plötsligt skyfall

Efter min paus vadar jag ut i vattnet igen och efter ett par kast har jag fisk på igen. Den gör en rusning, men den sitter fint på ända tills tafsen går av igen (!). Jag bestämmer mig för att tapera bättre inför morgondagen, och sätta en halvmeter 0,25 tafsmaterial mellan tippetringen i den flätade tafsen och den längre tafsspetsen.

Vi tar min fisk och går mot parkeringsplatsen, vi tänker bege oss till den trevliga grillplatsen vid Nordvattnet för att tillaga min fisk. Väl framme vid parkeringsplatsen närmar sig en man i Vegamössa och med något desperat i blicken.

– Hur går det?

– Jo, det går väl skapligt, svarar Per

– Jag har varit i alla sjöar och det är lika dåligt överallt

– Vi har landat fem och tappat ytterligare några stycken

– Jasså? Var då? På geting då eller?

– Här och vid Enesjön. Nej, inte på geting utan på den här (Per visar sin Double Leg)

– Jaha, ni kör Zonker ni …

– Nej, det vet jag inte, svarar Per osäkert. Det imiterar en nattsländelarv.

– Ja, men kulan där då? Mannen tänker på guldskallen.

Vi vet inte riktigt vad vi skall säga eller göra, vi avslutar konversationen och beger oss mot Nordvattnet. Det tar ett tag innan vi får fart på grillen i den hårda blåsten, men snart ligger den färdigkryddad i folien på grillen. Jag tycker givetvis att den här fisken är betydligt godare än den som Per bjöd på igår.

Vi avslutar dagen i Enesjön och Per landar ytterligare en firre. 5-1, något som Per är väl medveten om och gärna refererar till ett speedwayresultat. Helt slutkörda efter 14 timmars fiske är vi snart åter i stugan och mumsar chips och dricker whisky och öl. Och efter 22:00 ligger man i sängen och sover riktigt gott.

Konstigt nog är jag väldigt pigg när klockan ringer vid 05:00 på söndagen. Vi planerar att fiska mellan 06:00 och 11:00, sen bege oss till stugan och städa den innan vi måste lämna in nycklarna vid 12:00. Söndagens fiske är som vanligt väldigt trevligt, men varken Per eller jag lyckas kroka någon. Per kommer närmast med ett hugg som sliter av hans allt för tunna tafs.

Summa summarum har det varit en fantastiskt trevlig helg, vi har båda jagat iväg Hökensåsspöket, vi har haft skapligt höstväder även om det blåst väldigt mycket. På väg hem till Göteborg igen längtar jag redan tills nästa Hökensåstripp, det är trevligt där nere …

Double Legs